Podcast Hans Stolp | Tijdboek LuMens (2024)

LuMens #3 Hans Stolp

Lees hieronder verder of bekijk direct de podcast:

Vervolg:

Hans studeerde theologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn studie bestudeerde hij de psychologie van G.C. Jung en het esoterische christendom. Hij werd docent geschiedenis, maatschappijleer en godsdienst en schooldecaan in het middelbaar onderwijs. In 1978 werd hij ziekenhuispastor van het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Daar begeleide hij kinderen en volwassen in hun laatste levensfase. Over zijn werk met zieke en stervende kinderen schreef hij de bestseller “De gouden vogel”. In 1987 begon hij als radiopastor bij de IKON. In deze periode publiceerde hij diverse boeken over spirituele thema’s waarin hij schrijft over bijna-dood-ervaringen en andere spirituele ervaringen. Begin 1994 stopte hij met het werk als radiopastor om zich volledig te kunnen richten op het esoterisch christendom. Sinds die tijd geeft hij lezingen en cursussen over dit thema. Ondertussen heeft Hans al meer dan 60 boeken geschreven.

In zijn laatste boek, Een blik op de toekomst, beschrijft hij de zeven aartsengelen die elk hun unieke impulsen aan de mensheid geven, waardoor wij continue stappen kunnen zetten op onze ontwikkelingsweg. Wat is het doel van al deze ontwikkelingen die wij op aarde, leven na leven doormaken? Het hoge doel is dat wij ooit, in de verre toekomst als Christus gelijk zullen zijn. De Christus is de bron, de schepper en het wezen van de liefde zelf. Om dat doel te bereiken dienen we steeds weer nieuwe stappen in onze geestelijke groei en ontwikkelen te zetten. De aartsengelen zijn hierbij betrokken en begeleiden ons bij deze geestelijke groei.

De kennis over de aartsengelen komt van hoge ingewijden, waaronder Johannes, Hermes, Zarathoestra en in het bijzonder Rudolf Steiner. Steiner kon visioenen en beelden van andere hoge ingewijden in heldere taal beschrijven, die past bij de manier van denken van de huidige mens. Steiner laat ons zien op welke manier er vanuit de geestelijke wereld aan de geestelijke ontwikkeling van de mens wordt gewerkt. Hij richt de schijnwerpers op de aartsengelen en laat zien hoe hun impulsen, hun energieën bepalend zijn voor ons denken en onze verdere ontwikkeling. We leven nu in het Michaëltijdperk (1979-2233) waarin groeiend contact met de geestelijke wereld mogelijk wordt. Door de impulsen van Michaël is het gordijn naar de geestelijke wereld open gegaan en worden wij langzaam wakker. Michaël wil ook dat wij de weg naar binnen maken en bewust worden van onze eigen binnenwereld en onze schaduwkanten. Alleen zo kan de mens zijn bewijszijnsziel ontwikkelen en zich dus bewust worden wie hij eigenlijk zelf is.

Verder hebben we te maken met de twee krachten Lucifer en Ahriman, die in de bijbel de duivel en satan worden genoemd. Deze krachten trekken aan ons en willen ons meeslepen. Lucifer, de Lichtdrager is degene die ons het geschenk van de vrijheid geeft maar ons ook verleidt tot egoïsme, fanatisme en een zekere zweverigheid, allemaal om het eigen belang te dienen. Ahriman is degene die ons verleidt tot materialisme, hebzucht en een geestloos denken. Aan Ahriman danken wij technologische ontwikkelingen maar ook het transhumanisme. Hij wil ons verleiden om alleen maar aards te denken (God bestaat niet en dood is dood). Lucifer is inmiddels over zijn hoogtepunt heen, terwijl Ahriman op dit moment juist veel succes boekt.

Onze weggestopte gevoelens en impulsen noemt Steiner onze dubbelganger, vergelijkbaar met wat Jung onze schaduw noemt. Deze tijd vraagt van ons om die negatieve krachten onder ogen te zien en te overwinnen. Dit kan door ons te richten op hogere krachten die in onze ziel leven. Maar ook met hulp vanuit de geestelijke wereld. Je bewust worden en dankbaar zijn voor die hulp, activeert hogere krachten van vertrouwen en overgave in onze ziel en vermindert daardoor onze angst.

Hans spreekt verder over de weg van het midden. We denken nog steeds in het schema van goed en kwaad, terwijl wij eigenlijk te maken hebben met twee kwaden. Het is dat denken van goed en kwaad, dat steeds vaker tot ruzies, conflicten, polarisatie en oorlog leidt. Willen we conflicten en burgeroorlogen voorkomen moeten wij denken in het schema van twee kwaden en het goede als de weg van het midden tussen die beiden. We kunnen dus kiezen voor een gouden middenweg (draai je scherm als je via mobiel bekijkt):

De weg van Christus

is de weg tussen beide uitersten door,

de weg van het midden.

Bron tabel: http://dichterbijdanooit.com/

LuMens is aangesloten bij de VVJ

Podcast Hans Stolp | Tijdboek LuMens (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kieth Sipes

Last Updated:

Views: 5663

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kieth Sipes

Birthday: 2001-04-14

Address: Suite 492 62479 Champlin Loop, South Catrice, MS 57271

Phone: +9663362133320

Job: District Sales Analyst

Hobby: Digital arts, Dance, Ghost hunting, Worldbuilding, Kayaking, Table tennis, 3D printing

Introduction: My name is Kieth Sipes, I am a zany, rich, courageous, powerful, faithful, jolly, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.