Zelfbruiners: hoe kies en gebruik je ze veilig (2024)

Zelfbruiners (“self tanning products” of “autobronzants”) zijn cosmetische producten om de huid een bruine kleur te geven zonder dat je wordt blootgesteld aan de zon.

Zelfbruiners bevatten het actieve bestanddeel DHA (dihydroxyaceton) en/of erythrulose. Deze ingrediënten reageren met de eiwitten (namelijk keratine) in de bovenste laag van de huid (hoornlaag), die bestaat uit dode huidcellen en maken de huid bruinachtig.

Zelfbruiners: hoe kies en gebruik je ze veilig (1)

Het actieve bestanddeel DHA in zelfbruiner reageert met de eiwitten in de hoornlaag en maakt de huid bruinachtig.

De bruining is gewoonlijk 1-2 uur na het aanbrengen van DHA zichtbaar en het kan tot 24-48 uur duren voordat deze zich volledig ontwikkelt. Dit is permanent voor enkele dagen: je kunt de kleur niet afwassen, ze verdwijnt spontaan na 5 tot 7 dagen. Dit komt omdat dan de dode huidcellen afschilferen.

Hoe dikker de hoornlaag, hoe donkerder de kleuring. Dit is het geval bij handpalmen en voetzolen. De uiteindelijke kleur is afhankelijk van de concentratie DHA: hoe meer DHA, hoe donkerder het resultaat. De kleur die je verkrijgt met een zelfbruiner is niet dezelfde als na het zonnebaden. Door zelfbruiners wordt de huid meer geel/oranjeachtig.

Weet dat bij ongeveer 10% van de mensen zelfbruiners niet werken. Vermoedelijk ontbreken cruciale huideiwitten in voldoende hoeveelheden.

5 zelfbruiners getest

Welke ingrediënten bevatten zelfbruiners en zijn ze veilig?

DHA

DHA (dihydroxyaceton) wordt al meer dan 30 jaar gebruikt en wordt alsalgemeen veiligbeschouwd. Het mag niet worden ingeademd, ingeslikt of blootgesteld aan gebieden die bedekt zijn met slijmvliezen, zoals de lippen, neus en gebieden in en rond de ogen.

DHA werd goedgekeurd als ingrediënt van onder meer zelfbruiners voor uitwendig gebruik. De consument kan gemakkelijk vermijden dat hij ze inademt of in het oog, de neus of op de lippen aanbrengt. Hetgebruik van DHA in spuitcabines als spray voor het hele lichaamis echter niet goedgekeurd door het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA.

Formaldehyde en formaldehyde releasers

DHA splitstformaldehydeaf, een bewaarmiddel dat al sinds 2019verbodenisin cosmeticain Europa. Het wordt geklasseerd als kankerverwekkende en huid sensibiliserende stof. Als bepaalde concentraties overschreden worden manifesteert het zich als eencontactallergie: jeuk treedt op, meestal wordt de huid rood en kunnen blaren ontstaan.

Bewaarmiddelen in cosmetica die geleidelijk aan formaldehyde afgeven, zogenaamdeformaldehyde releasers, zijn echterniet verboden. Ze moeten wel een waarschuwing vermelden op het etiket, namelijk “geeft formaldehyde af”. Tot nu toe geldt die verplichting voor bewaarmiddelen met een formaldehyde-concentratie boven 0,05% of 500 ppm (500 mg/kg). Volgens een recente Europese verordening wordt dit verstrengd: vanaf 1 augustus 2026 moet dit vermeld worden op bewaarmiddelen met een formaldehyde-concentratie boven 0,001% of 10 ppm (10mg/kg).

Aangezien DHA geen bewaarmiddel is, moeten zelfbruiners met DHA geen waarschuwing op hun etiket vermelden, zelfs als ze meer dan 10 ppm bevatten. Nochtans maakt het voor consumenten die gevoelig zijn voor formaldehyde niet uit of het afkomstig is van een bewaarmiddel dan wel van DHA. De5 zelfbruiners die onze Duitse collega’s hebben getestbevatten allemaal meer dan 10 ppm formaldehyde. Wij vinden dat ook zelfbruiners moeten vermelden“geeft formaldehyde af”in het belang van consumenten die een contactallergie kunnen krijgen door formaldehyde releasers.

Doen zelfbruiners wat ze beloven?

Wees in elk geval voorzichtig als je weet dat je een allergie hebt voor formaldehyde. Het producteerst altijd testen op een klein stukje huidis daarom aangewezen. Om de vorming van formaldehyde te beperken bewaar je een zelfbruiner best altijd goed gesloten, donker en koel.

Geurstoffen

In het verleden hadden de meeste consumenten last van de geur van zelfbruiners: zelfs dagen na het aanbrengen rook de huid vaak muf. Dit kan te wijten zijn geweest aan de reactie van de huidcellen met de bruiningsingrediënten en aan afbraakprocessen.

Producenten hebben tal van pogingen gedaan om deze geur te maskeren met een mengeling van geurstoffen (parfum). Er zijn echtergeurstoffen die een allergische reactie kunnen uitlokkenwanneer de huid ermee in contact komt, in de vorm van een rode huid of uitslag. Als zo’n reactie zich voordoet bij het eerste contact, zal die steeds terugkomen telkens het product met de geurstof op je huid komt.

Die geurstoffen staan op eenlijst van 25 geurstoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken. Zitten die substanties boven een vastgelegde concentratie in het product, dan moet de producent dit volgens de Europese wetgeving apart in de ingrediëntenlijst vermelden.

De5 producten die onze Duitse collega’s hebben getestbevatten allemaal parfum en redelijk veel substanties (7-10) die op de betreffende lijst staan. Mensen die gevoelig zijn aan deze geurstoffen, vermijden best het gebruik van zelfbruiners.

Wat is het verschil tussen een bronzer en een zelfbruiner?

Eenzelfbruinerbevat DHA (dihydroxyaceton) in de ingrediëntenlijst en zorgt voor een reactie met eiwitten in de hoornlaag van de huid. De dode huidcellen kleurenpermanent bruin voor 5 tot 7 dagen. Dan schilferen de dode huidcellen af en verdwijnt ook de bruine kleur. Op het etiket staat duidelijk “self tan”, “autobronzant” of zelfbruinend vermeld.

Eenbronzerbevat wateroplosbare kleurstoffen, zoals karmijn en karamel, die het oppervlak van de huid kleuren, waardoor het er gebruind uitziet. Een bronzer werkt als een kleurcosmetica die onmiddellijk een bruine kleur geeft. Omdat deze producten niet chemisch reageren met de huid, kunnen ze gewoonworden afgewassen met water en zeep. Producten zijn verkrijgbaar als gels, lotions en crèmes. Ze kunnen voordelig zijn voor wie een onmiddellijk bruiningseffect nodig heeft zonder permanente werking. Op het etiket staat eerderbronzevermeld.

Zelfbruiners: hoe kies en gebruik je ze veilig (2)

Deze bronzer vermeldt duidelijk dat het geen zelfbruiner is. Kijk bij twijfel naar de ingredïentenlijst.

Om verwarring tussen beide te vermijden, kijk je best naar deingrediëntenlijst. Vermeldt die DHA (dihydroxyaceton), dan is het een zelfbruiner.

Zelfbruiners: hoe kies en gebruik je ze veilig (3)

In de ingrediëntenlijst van een zelfbruiner staat dihydroxyaceton vermeld.

Hoe gebruik je een zelfbruiner veilig?

Hoe breng je zelfbruiner aan?

  • Onthaar je lichaam minstens 12 uur voordat je aan de slag gaat.
  • Scrub eerst je huid om de dode huidcellen te verwijderen. Scrub hard op ellebogen, knieën enkels en polsen. Dit zijn ruwere delen van de huid waarbij er een verdikking is van de hoornlaag. Als je deze lichaamsdelen niet scrubt, worden ze op een niet effen manier gekleurd en blijft de verkregen kleur ook langer op de huid.
  • Lees zorgvuldig de verpakking om te weten hoe je het product moet gebruiken, alvorens je het aanbrengt.
  • Breng geen zelfbruiner aan op een wonde of een geïrriteerde huid.
  • Test het product eerst alleen op een klein deel van de huid, zeker als je aanleg hebt voor allergische reacties.
  • Breng de zelfbruiner gelijkmatig aan in cirkelvormige bewegingen.
  • Breng het product niet aan rond je ogen, lippen of neus. Gebruik je een spray, vermijd dan dat je het product inhaleert.
  • Bij gebruik van DHA-bevattende producten kan verkleuring van de nagels, handen en
    zelfs kleding optreden. We raden aan om handschoenen te gebruiken wanneer je het product aanbrengt. Bij sommige zelfbruiners wordt een speciale handschoen (“tanning mitt”) meegeleverd. Gebruik je geen handschoen, was dan je handen en nagels grondig nadat je je huid hebt ingesmeerd.
  • Wacht met aankleden tot je de zelfbruiner op je huid is opgedroogd.

Nog enkele tips voor een veilig gebruik

  • De bruine kleur die ontstaat door een zelfbruiner biedt geen bescherming tegen de schadelijke UV- straling. Ga je in de zon, gebruik dan ook eenzonnebrandmiddel.
  • Bewaar het product altijd goed gesloten, donker en koel.
  • Gebruik geen zelfbruiner waarvan de houdbaarheidsdatum overschreden is of als het product onaangenaam ruikt.

Gaat zelfbruiner af na het douchen of handen wassen?

Bij zelfbruiners ontstaat een reactie tussen DHA en eiwitten in de hoornlaag. Dekleur gaat er niet af als de handen worden gewassen, bij douchen of bij zweten.

Ze zal wel geleidelijk aan vervagen doordat de huid zich vernieuwt en de gekleurde huidcellen dus afschilferen. De kleur verdwijnt pas als de hoornlaag volledig vernieuwd is, na 5-7 dagen.

Bij een bronzer gaat de bruine kleur er wel af bij het douchen.

Zijn zelfbruiners veiliger dan de zonnebank of de zon?

Tijdens hetzonnebadenword je blootgesteld aanUVA- en UVB-straling, onder de zonnebank voornamelijk aan UVA en in mindere mate UVB. Die straling leidt tot een verhoogde melanine-productie, wat resulteert in bruining. Bruin worden door de zon is echter een teken vanDNA-schade, die op lange termijn kan leiden tot de ontwikkeling van huidkanker.

Bij gebruik van zelfbruiners treedt deze schade niet op. De bruine kleur van de zelfbruiners is afkomstig van DHA dat zich, zoals eerder vermeld, aan de eiwitten op het huidoppervlak bindt. In tegenstelling tot UV dringt DHA niet diep in de huid door. Het is alleen actief in de bovenste laag van de huid.Als je bruin wenst te zien, maar geen gebruik wilt maken van de zon of zonnebanken, dan is dit een goed alternatief. In tegenstelling tot UV-straling zorgen zelfbruiners ook niet voor veroudering van de huid.

Let wel op:zelfbruinersbevatten geen zonnefilters enbeschermen jedusniet tegen UV-stralen.

Praktijktest van 5 zelfbruiners

Een panel van gebruikers en experts beoordeelde 5 zelfbruiners onder meer op het vlak van bruining, smeerbaarheid, textuur en ingrediënten:

  • St. Tropez Self tan classic bronzing mousse
  • Lavera Lotion autobronzante
  • Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer (Spray)
  • Garnier Ambre Solaire Natural Bronzer (Lingettes)
  • Rituals Self tanning body lotion

Ontdek de resultatenin de volgende sectie.

Zelfbruiners: hoe kies en gebruik je ze veilig (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Recommended Articles
Article information

Author: Catherine Tremblay

Last Updated:

Views: 5698

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Catherine Tremblay

Birthday: 1999-09-23

Address: Suite 461 73643 Sherril Loaf, Dickinsonland, AZ 47941-2379

Phone: +2678139151039

Job: International Administration Supervisor

Hobby: Dowsing, Snowboarding, Rowing, Beekeeping, Calligraphy, Shooting, Air sports

Introduction: My name is Catherine Tremblay, I am a precious, perfect, tasty, enthusiastic, inexpensive, vast, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.